Di 19 oktober, 2021
Alkondor is trotse partner in het Our Common Guide project die deze week gepresenteerd wordt tijdens de Dutch Design Week!
Our Common Guide is een collectief bestaande uit koplopers uit de bouwindustrie en staat voor impact. Met de koplopers uit de bouwsector ontwikkelen we gezamenlijk een lerend bouwsysteem waarbinnen het maak- en ontwikkelproces geheel op een andere manier gaat.
Veranderen om te verbeteren.
Vanuit verschillende changemakers uit de bouwsector is het initiatief genomen om een compleet team te vormen en daarmee een plek te creëren waar leren en innoveren op nummer 1 staat. Our Common Guide hanteert een andere manier van bouwen, denken en met elkaar omgaan. Allen om één reden, de gebouwde omgeving een betere plek maken voor mens en natuur.
De tijd dringt. Zowel ecologische, als maatschappelijke problemen stapelen zich op, en de bouw is daar mede verantwoordelijk voor. Willen wij de goede kant op innoveren, dan moeten we met andere ogen kijken naar het bouwproces, met de gehele keten. Nú is het moment om het tij te keren voor een leefbare wereld. Our Common Guide vertelt de systemische verandering die nodig is voor de gebouwde omgeving, deelt de kennis en mogelijkheden om deze veranderingen te kunnen maken, en laat concreet een baanbrekend project zien wat al in realiteit gebeurt: duurzaam én sociaal bouwen kan!
Anders bouwen, voor iedereen!
Om beter te bouwen voor mens en natuur kijken we naar de huidige problemen in de manier van bouwen. Bijvoorbeeld: de behoefte van de mens verandert door de tijd heen, waarom veranderen onze gebouwen niet met de gebruiker mee? Geïnspireerd door het ‘Shearing Layers’-model van Stewart Brand, ontwikkelen wij een nieuw en lerend bouwsysteem die zich altijd kan aanpassen. Er wordt rekening gehouden met verschillende bouwlagen die ieder een eigen levenscyclus kent. Denk aan een draagstructuur die meer dan 100 jaar mee kan gaan, maar de isolatie die na 20 jaar zou moeten worden veranderd door veroudering.
De gevel als belangrijk aspect in de Common Future
Een van de S-lagen van Steward Brand is de gebouwskin, ofwel de gevel. Alkondor Hengelo werkt momenteel aan een nieuw gevelconcept dat volledig aansluit bij de gedachtes van de nieuwe economie: circulair en duurzaam. De gevel van een gebouw wordt blootgesteld aan weer en wind, zorgt voor comfort en beschutting aan mensen die wonen, werken of anders verblijven in gebouwen. In de nieuwste generatie gevels dient het product ook nog eens duurzaam en circulair opgezet te worden wat maakt dat de gevel bestand wordt voor veranderingen in de toekomst. Het nieuwe gevelconcept wordt officieel in november dit jaar gelanceerd.
Voorbeeld gevelimpact
De Satelliet toren van de Nederlandsche bank is onlangs ontmanteld en ligt momenteel opgeslagen in een loods in Amsterdam. Twee van de ontmantelde gevels zijn uit de opslag gehaald en worden tentoongesteld. Het doel is de geveldelen van de Nederlandse bank elders een nieuw leven te geven. Daarover zijn in samenwerking met RE:BORN en verschillende architectenbureaus plannen en ideeën ontwikkeld die tentoongesteld worden in de expositie Our Common Future tijdens de Dutch Design Week.
Een speeltuin voor impact: onze bijdrage aan een betere gebouwde omgeving.
Van het bouwsysteem zelf wordt een volledig circulair en losmaakbaar paviljoen gemaakt. Dit paviljoen, opgebouwd als een bouwpakket, zal zich continu kunnen aanpassen naar nieuwe inzichten, behoeften en innovaties. Om daadwerkelijk verder te leren over hoe er duurzaam én sociaal kan worden gebouwd, heeft het paviljoen als eerste het doel om impact te maken: de plek en omgeving verbeteren. Het paviljoen zal op een plek komen te staan waar sociale impact nodig is. Het bouwsysteem zorgt ervoor dat het paviljoen de functie krijgt die voor de plek ook echt nodig is.
Hiermee kan de omgeving betrokken worden voor een co-creatie en bepalen zij wat echt nodig is om hun plek beter te maken. Dit betekent dat men mee kan ontwerpen: ruimtelijk, functioneel, maar ook esthetisch. De nieuwe toepassingen en inzichten die voortkomen uit dit paviljoen, als speeltuin voor impact, zullen direct opgenomen worden in de praktijk. En daarmee willen wij ons, maar ook anderen uitdagen en inspireren om steeds een stapje verder te gaan voor het creëren van een gebouwde omgeving die de mens en natuur dient.